Home>Actueel>Agenda>Activiteiten>Lezing NPV over 'Zorg in de laatste levensfas

Lezing NPV over 'Zorg in de laatste levensfase'

5 februari 2020 09:30 - 11:30 uur

Op woensdagochtend 5 februari a.s. houdt de NPV een lezing over “Zorg in de laatste levensfase” met de gelegenheid om hierover met elkaar in gesprek te gaan. 
Locatie: kerkzaal/ontmoetingsruimte
Wie is de NPV en wat is hun missie? 
De NPV is een christelijke beweging. Zij erkent de Bijbel met de daarin geboden zorg voor het leven als grondslag voor al haar activiteiten. Vanuit de waarden ‘beschermwaardigheid’, ‘solidariteit’ en ‘zorgzaamheid’ vormt de NPV haar gedachtegoed over medische ontwikkelingen die vanuit de christelijke ethiek doordenking en duiding vragen. De NPV draagt haar gedachtegoed – samengevat in de lijfspreuk zorg voor het leven – uit, stelt dat aan kerk, samenleving en overheid beschikbaar en geeft dat praktisch vorm. Zo biedt de NPV vanuit christelijk perspectief houvast en uitzicht in de zorg voor het leven, vanuit de overtuiging dat elk leven beschermwaardig is vanaf het prille begin tot en met het einde.
Wat is zorg in de laatste levensfase / palliatieve zorg? 
Palliatieve zorg wordt gegeven aan patiënten die menselijker wijs niet meer kunnen genezen. Het doel is om de patiënt een zo lang mogelijk leven te geven met een goede kwaliteit van leven. De wensen en keuzes van de patiënten zijn hierbij het uitgangspunt. Er wordt geprobeerd om ongemakken te voorkomen en klachten te verminderen. Zeker in de laatste fase van het leven wordt de zorg als een verzachtende en verlichtende mantel (pallium) over de patiënt gelegd.