Home>Actueel>Nieuws>Musical Mozes in 2020 voor en door het dorp B…

Musical Mozes in 2020 voor en door het dorp Buitenpost.

24 april 2019 21:00 uur

In navolging van de succesvolle musical Ester, die begin 2017 volle zalen trok, wordt op 27, 28 en 29 maart en 3, 4 en 5 april 2020 in Buitenpost de musical Mozes opgevoerd. Ook deze musical is weer voor en door het dorp Buitenpost.

Mozes in de tijd van nu
Deze musical is gebaseerd op de Bijbelse figuur Mozes en geschreven door Gerard van Midden en Gerard van Amstel. In grote lijnen vertelt de musical het levensverhaal van Mozes. Hiervoor wordt dit verhaal getransformeerd naar een verhaal van nu, tegen de achtergrond van de verhoudingen in onze wereld. Wij worden door onder andere de klimaatverandering geconfronteerd met de grenzen aan onze manier van leven. In de musical wordt niet het Bijbelverhaal nagespeeld, maar wordt dit verhaal gebruikt om vragen van vandaag over het voetlicht te brengen. Het verhaal van Mozes begint in Egypte. Egypte is in de dagen van Mozes de wereld van de welvaart. Die wereld lijkt het toppunt van geluk te zijn. Maar in die wereld van de welvaart worden scheuren zichtbaar. Het is niet één en al geluk voor iedereen. Mozes is een kind van Hebreeuwse slaven. Hij groeit echter op aan het hof van Farao. Hij lijkt helemaal thuis te zijn en thuis te horen in Egypte. De naam Mozes lijkt ook echt een Egyptische naam. Maar die naam betekent in Egypte ‘zoon van’. Maar van wie is Mozes er een? Waar hoort hij eigenlijk thuis? In de musical wordt hij zelfs verliefd op een Egyptische vrouw. Niets lijkt een gelukkig leven in Egypte in de weg te staan. Tot hij oog krijgt voor de schaduwkanten van de Egyptische welvaart. Bewogen door een stem die hem ingeeft dat het anders kan, plaatst Mozes de mensen voor de keuze of zij op de oude voet willen voortleven of mee willen gaan op zoek naar een nieuwe manier van samenleven. Een manier, waarop er genoeg is voor iedereen, zonder dat dit ten koste gaat van mensen of leidt tot een uitputting van de aarde. In het verhaal van Mozes is dit een uittocht, een exodus. Mensen komen in beweging. En zijn geliefde dan? Maakt zij de stap ook mee? Of moet hij haar achterlaten? Het verhaal van Mozes wordt zo een herkenbaar verhaal voor mensen van vandaag en een uitdaging om hun eigen keuzes opnieuw te bezien in het licht van een eeuwenoud verhaal.

Workshops

De audities vinden plaats in de vorm van workshops onder leiding van Atsje Lettinga van De Muzykpleats in Buitenpost. Belangstellenden zijn hier van harte welkom. De eerste workshop is op zondag 2 juni a.s., daarna op de zondagen 16 en 30 juni om 19.30 uur in De Schakel, Voorstraat 15 in Buitenpost. De repetities starten op zondagavond 8 september 2019 en vinden daarna in principe elke zondagavond vanaf 19.00 uur plaats (eveneens in De Schakel).


Aanmelden

Buitenposters die samen met andere dorpsgenoten willen zingen, acteren, decors willen bouwen of kleding maken kunnen zich tot 20 mei aanmelden via het aanmeldformulier op www.musicalbuitenpost.nl.